
תוכנית עסקית הינה מסמך ניהולי המספק תמונה עתידית של העסק.
לביצוע תוכנית עסקית יש בד"כ 3 מטרות עיקריות-
-
בדיקת כדאיות כלכלית לפני פתיחת עסק חדש.
-
הבראה והערכה מחדש של העסק הקיים.
-
תכנון אסטרטגי מחדש של העסק.בקשת הלוואה, הכנסת משקיע/ גיוס הון.
תוכנית עסקית הינה אבן דרך החשובה ביותר בכל התהליך. ניתן לבצע תוכנית עסקית לבד, אך עדיף לתת למומחה לבצע תוכנית זאת מכמה סיבות, אך הסיבה הראשונית היא-המומחה יוכל להציג את התמונה האמיתית , לעומת יזם שלא תמיד רוצה לראות את ה"אמת", כמובן שצריך לזכור שתוכנית עסקית אינה מסמך שיש לכתוב כדי לצאת מידי חובה, אלא זהו תהליך ייסוד של מחקר על מנת להבין כיצד עלינו לפעול.
תכנון נכון ולקיחת כל המשתנים בחשבון יביאו לתוצאות טובות יותר של העסק וננסה להמעיט ככל האפשר ב"הפתעות" שלא חשבנו עליהם.
כיצד נראית תוכנית עסקית ?
תוכנית עסקית תכלול את הנושאים הבאים ותהיה באורך של כ- 20 עמודים.
פרק 1- תמצית מנהלים. זהו למעשה מה שאמור לגרום למשקיעים להמשיך לקרוא הלאה את התוכנית העסקית. לכן בפרק זה יש לכלול תמצית על העסק,הלקוחות, השירות, היזמים ומעט נתונים כלכליים.אורך מומלץ של פרק זה הינו עמוד אחד בלבד.
פרק 2- החברה . בפרק זה של התוכנית העסקית יש להסביר על חזון ומטרות החברה, מאפייני החברה ותיאור המוצר/ השירות .
פרק 3- השוק והסביבה העסקית. פרק זה יכלול סקירה של שווקי/ קהל היעד מצד אחד, ומצד שני יוצגו המתחרים העיקריים / מוצרים מתחרים ובנוסף תוצג המגמות בתחום וניתוח SWOT
פרק 4- תכנון אסטרטגי ותכנון שיווק. פרק זה יכלול את תאור האסטרטגיה המתוכננת כולל תחזית הכנסות ראשונית , שיתופי פעולה, מדיניות תמחור, מיצוב ובידול ותיאור של היתרון אל מול המתחרים .
פרק 5- תוכנית תפעול ויישום. פרק זה יכלול תוכנית עבודה אופרטיבית לביצוע האסטרטגיה וכל ההיבטים הכרוכים בתפעול.זה יכלול מספר תהליכים (תלוי באופי העסק)- תהליכי ייצור, רכש, מבנה העסקת כוח אדם, שינוע, דרישות תקינה , מערכת מיחשוב וכדומה.למעשה רצוי להציג לוח גאנט מפורט לתיאור הפעילות וקשרי הגומלין ביניהם.
פרק 6- הצגת היזמים. בפרק זה עלינו לתאר בצורה הטובה ביותר את היזמים. צריך להציג את היתרונות של היזמים הן בניסיון העבר, ההכשרה, וכמובן שבמידה ולקחו יועצים/ מומחים מסויימים לפיתוח העסק.
פרק 7- תוכנית פיננסית. בפרק זה עלינו לפרט באופן מלא על המצב הפיננסי העתידי של החברה. יש לכלול תחזיות מפורטות בגין הכנסות, רווח והפסד ותזרים מזומנים.כמו כן יש להציג מדדים מדויקים ככל האפשר של רווחיות, מדדי תפעול, מדדי רגישות לשינויים בענף ונקודת איזון. בנוסף זה המקום להציג את צורכי המימון של העסק הכוללות עלויות הקמה, הון חוזר, ציוד וכדומה. הפרק הזה זהו לב התוכנית. יש לשים לב שהנתונים שנרשמים חייבים להיות מבוססים על הנחות עבודה סבירות . יש לשים לב שעל התוכנית להיות ברורה ככל האפשר- מתי העסק ירוויח, כמה ירוויח ומהו התהליך המדוייק עד לאותו נקודת איזון.
פרק 8- נספחים. יש להציג דוחות, תרשימים, סקרים , מחקרים וכדומה.